Audiotour ‘Op Paupervisite’, langs het kolonieverleden van Willemsoord

(foto: Arjo Kleinhuis)

Stel je eens voor: honderden mannen, vrouwen en kinderen, woonachtig in speciale koloniehuisjes, aan het werk op het land of in de fabriek, om zich te ontworstelen aan de armoede. Stuk voor stuk deelnemers aan het uitzonderlijke experiment van de Koloniën van Weldadigheid. Jij kunt nu bij ze op bezoek.

Op vrijdag 29 juni 2018 lanceerde Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, recreatie & toerisme namens de provincie Overijssel, de audiotour ‘Op Paupervisite’, langs het kolonieverleden van Willemsoord. In deze tour, die ik namens de IJsselacademie in samenwerking met de stichting Weldadig Oord produceerde, ga je samen met de kolonisten Hans en Dirk op bezoek bij allerlei personen uit de voormalige kolonie Willemsoord. Ga op de koffie bij een kolonist, woon een rechtszaak bij van de Raad van Tucht en hoor hoe het is om te leven als pauper.

Kolonieverleden ontsloten
Met de lancering van de audiotour wordt het kolonieverleden van Willemsoord voor het grote publiek steeds verder ontsloten. Vanaf vorig jaar is het al mogelijk om in Eetcafé De Steen een virtuele tijdreis naar Willemsoord in 1825 te maken. In het verlengde hiervan voert de audiotour gebruikers nu langs diverse bezienswaardigheden in het fraaie kolonielandschap van Willemsoord. De tour is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Klik hier voor meer informatie. 

Naar aanleiding van de presentatie verschenen er in de media twee leuke reportages over de audiotour:

  • Klik hier om de reportage te lezen van het platform Jij & Overijssel
  • Klik hier voor het artikel in de Steenwijker Courant.